Brandwonden

Medische diagnose

Brandwonden.

Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte

Type brandwonden , Post Burn Day (PBD) , eventuele co-morbiditeit bv nierfunctiestoornis, diabetes, zwangerschap, medicatie , voedingstoestand bij opname middels screeningsuitslag (risico) op ondervoeding , lengte, gewicht voor de verbranding en gewichtsverloop, leefstijl , voedings- en dieetpatroon , leeftijd, klachten en symptomen , diurese

Bepaal zorgprofiel

Thuissituatie zonder co-morbiditeit, geen voedingsproblemen, geen gewichtsverlies, geen koorts of pijn
Thuissituatie waarbij de wondgenezing stagneert
Een afwijkend beloop in wondgenezing van de brandwond, oppervlakkig dermale brandwonden (10% Totaal Verbrand LichaamsOppervlak TVLO bij volwassenen, 5%TVLO bij kinderen) en kleine diep dermale of subdermale brandwonden.
Brandwonden met meer dan 15% totaal verbrand lichaamsoppervlak (Totaal Verbrand LichaamsOppervlak TVLO). Voor kinderen en mensen in een slechte conditie (risicogroepen zijn ouderen (> 60 jaar),alcohol- en drugsverslaafden, psychiatrische patiënten) geldt een percentage van meer dan 10% of 3e graads brandwonden waarbij meer dan 10% van het totale lichaamsoppervlak is aangedaan. Bij beademing of wanneer brandwonden en/of symptomen die de voedselinname en/of absorptie belemmeren. Bij verminderde voedselinname langer dan 2 dagen. Bij comorbiditeit zoals nierfunctiestoornissen, Diabetes Mellitus en zwangerschap

Zorgprofiel 2

Zorgprofessionals

Een gezonde voeding levert gemiddeld 70-80 g eiwit/dag, bij brandwonden is er een verhoogde behoefte aan eiwit en energie (en voedingsstoffen), welke geleverd moet worden door voeding. Bij brandwonden is een adequate  eiwitinname van 1.2-1.5 gram eiwit/kg lichaamsgewicht tot BMI 27.5. 
Richtlijn “Zorg voor de patiënten  met brandwonden” ISBN: 978-90-809861-4-5

 

Zorgprofiel 3

Diëtist

Brandwonden kunnen het metabolisme ernstig verstoren door veranderingen in de vocht-, elektrolyten-, energie- en voedingsstoffenbalans. Om goede voorwaarden te creëren voor herstel van de huid en van onderliggend beschadigd weefsel is aangepaste voeding noodzakelijk. Doel van de voeding is het behoud van een goede voedingstoestand, het tegengaan of voorkomen van infecties en het voorkomen van complicaties.

  • Start dieetbehandeling binnen 24 uur na verbranding.
  • Voorkom ondervoeding bij verhoogde energie- en eiwitbehoefte, behoud spiermassa en bevorderen wondgenezing.

Zorgprofiel 4

Diëtist met specialistische expertise

  • Behoefte berekening energie zo mogelijk via indirecte calorimetrie
  • Behoefte benadering energie- eiwit en vochtbehoefte bij volwassenen en kinderen volgens specifieke brandwondenformules
  • Aandacht voor vitamine, mineralen en spoorelementen waarbij de behoefte verhoogd is.
  • Start dieetbehandeling binnen 24 uur na verbranding enteraal om de darmintegriteit te behouden en hiermee atrofie en translocatie van micro-organismen te voorkomen en om tegemoet te komen aan de verhoogde energiebehoefte (bij hypermetabolisme).
  • Aanpassing dieetbehandeling waar nodig zoals bij optreden complicaties, bij afname TVLO, afhankelijk van gewichtsverloop
  • Doel voorkomen ondervoeding bij verhoogde energie- en eiwitbehoefte, behoud spiermassa, bevorderen wondgenezing en voorkomen complicaties.

Factoren die de inname van voeding belemmeren, vormen een risico. Te verwachten knelpunten zijn onder andere de vele operaties en wondbehandelingen, vertraagde maagontlediging, verminderde eetlust en psychische belasting.

Bronnen

Oen-Coral IMMH, Verweij-Tilleman YEM et al,  Brandwondenzorg hoofdstuk 3 (Circulatie) en 5 (metabolisme)  http://handboek.brandwondenzorg.nl/

Clark et al. Burns & Trauma (2017) 5:11, Nutrition and metabolism in burn patients, DOI 10.1186/s41038-017-0076-x

Rousseau A, Losser M, Ichai C, Berger M. ESPEN endorsed recommendations: Nutritional therapy in major burns. Clinical Nutrition 2013;32:497e502 

Schumann et al. Vitamin D Deficiency in Burn Patients. J Burn Care Res 2012;33:731-735

Wesseling-Keuning, GC; hoofdstuk voeding bij brandwonden december 2017  Informatorium voeding en dietetiek , dieetleer en voedingsleer supplement 97

Richtlijn “Zorg voor de patiënten  met brandwonden” ISBN: 978-90-809861-4-5

Laatste update: december 2018 door Diëtisten Brandwonden Centra Nederland.

Contactpersonen:
Beverwijk: Saskia Smit, ssmit@rkz.nl

Groningen: Gretha Wesseling-Keuning, g.wesseling-keuning@mzh.nl, Esther van der Scheer–Vogel, VogelE@mzh.nl

Rotterdam: Yvonne Verweij-Tilleman, VerweijY@maasstadziekenhuis.nl  Daisy van der Borst–Verhoeven, BorstJS@maasstadziekenhuis.nl