Medische diagnose
(verdenking) Voedselallergie bij jonge kinderen (0-4 jaar)
De diagnose voedselallergie kan op verschillende leeftijden worden gesteld.
Vaststellen persoonlijke voedingszorgbehoefte
Een dieet vrij van het specifieke voedingsmiddel waarvoor de voedselovergevoeligheid bestaat is de enige behandeling voor voedselallergie.
De voorkomende voedselallergieën bij kinderen zijn: allergie voor melk, ei, pinda, een of meer afzonderlijke noten (amandel, hazelnoot, cashew, pistache, walnoot, pecannoot, macadamia, paranoot), soja, sesam, vis, garnaal en tarwe.
Er kan sprake zijn van een allergie voor 1 of meerdere voedingsmiddelen. Vaststellen van diagnose: Soort voedselallergie , Atopie anamnese , IgE gemedieerd , Co-morbiditeit , Allergologisch onderzoek , , Medicatie , Groei , Supplementen , Kruisreactiviteit
Bepaal zorgprofiel
Zorgprofiel 1
Zelfmanagement
Ter voorbereiding op het consult met de diëtist kunnen de volgende websites geraadpleegd worden. Het is af te raden zelf te gaan experimenteren met een eliminatie dieet bij nog niet bewezen voedselallergie. Bestaat kans op tekorten en ontwikkelen van uitgebreidere voedselallergie en/of eetstoornissen.
www.voedselallergie.nl tevens informatie voor spreekbeurten, profielwerkstukken, feestjes, school, kinderopvang
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselovergevoeligheid.aspxjaar
geeft info van ouders hoe om te gaan met de allergie van hun kind
app: kies gezond ( van het voedingscentrum)
boekje: witstipje en Fleur/ Ronald Muis over allergie en anafylaxie van Martine F Delfos
Zorgprofiel 2
Zorgprofessionals
Verwijs direct voor het ondersteunen van een juiste diagnose naar een in allergie gespecialiseerde kinderdietist (zorgprofiel 4).
Wees alert op de volgende punten:
- Op korte termijn verwijzen naar kinderarts en voorschrijven noodmedicatie
- Aandacht voor de serologie: Vraag specifiek IgE alleen aan voor de verdachte voeding Communiceer duidelijk dat de resultaten vergeleken worden met de anamnese. Sensibilisatie betekent niet altijd allergie.
- Aandacht voor instructie door ouders over eliminatiedieet met kinderdagverblijf, school, BSO, (sport)vereniging, ouders van vriendjes
- Aandacht voor de zogende moeder die een melkvrij dieet. Er is risico op deficiënte voeding van de moeder. Een melkvrij dieet is niet altijd nodig.
Zorgprofiel 4
Diëtist met specialistische expertise
Kinderdiëtist met specialistische expertise voedselallergie
De behandeling van een voedselallergie is het vermijden van het betreffende voedingsmiddel.
Advies voor volwaardige voeding in de verschillende levensfase. Zo nodig suppleren
Jongen kinderen hebben een kans om het voedselallergie te overgroeien
Doelen voor het diagnostisch traject:
- Relatie voeding en klachten nagaan. Dit kan ondersteuning bieden aan de arts om gericht allergologisch onderzoek in te zetten.
- Individueel ( diagnostisch) eliminatie dieet
- Begeleiding bij eliminatie en herintroductie en/of provocatie
- Vaststellen individuele drempelwaarde
- Aandacht voor de aanwezigheid van allergenen in non food
Doelen voor het therapeutisch traject:
- voorkomen van klachten
- kind en ouders/ verzorgers inzicht geven in relatie ziekte, voeding en dieet
- voorkomen van deficiënties.
- voorkomen van onnodige beperkingen. Attent zijn op het ontstaan co morbiditeit als afbuigende groeicurve, eetstoornis (ARFID=Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder)
- begeleiding in het kunnen maken van juiste product keuze binnen het eliminatiedieet rekening houdend met de levensfase en leefomstandigheden van het kind.
- aandacht voor de instructie van de omgeving van het kind (school, kinderopvang, sociale of sport clubs, uit spelen)
Bronnen
NHG standaard voedselovergevoeligheid 2010 ( wordt herzien)
Richtlijn voedselprovocatie NVvAKI 2016
Richtlijn JGZ voedselovergevoeligheid 2014
Koemelkallergie bij kinderen NVK 2012 (wordt herzien)
Standpunt vroege introductie van hoog allergene voeding bij zuigelingen bij preventie van voedselallergie NVK 2017
E. Dubouis, Y. Duijvestijn, M. Gorissen, H. de Groot, T. Hendriks, B Theeuwes eindredacteur C.M.F Kneepkens. Werkboek kinderallergologie 2e druk 2014
Laatste update: februari 2023 door netwerk Diëtisten Alliantie VoedselOvergevoeligheid (DAVO)